Web Hosting Percuma Vs Web Hosting Berbayar | Apakah kelebihannya?

Web Hosting Percuma Vs Web Hosting Berbayar | Apakah kelebihannya?

web hosting percuma

Dengan membaca blog post kali ini anda akan mengetahui:-

1. Apakah itu sebenarnya Web Hosting?

2. Perbezaan Free Web Hosting dan Paid Web hosting, yang manakah menjadi pilihan anda?

3. Bagaimana untuk mendapatkan web hosting dengan Ghosteps?

Apa itu Web Hosting?

Baiklah, seperti yang saya sudah cerita serba sedikit di post sebelum ini, analogi yang paling simple untuk kita fahamkan mengenai web hosting ialah, web hosting merupakan tapak bagi sesuatu website dan website ialah sebuah rumah, sudah tentu rumah perlu dibina di atas sebuah tapak kan?
Jadi, anda boleh menganggap web hosting sebagai tapak untuk mendirikan rumah iaitu website anda yang beralamatkan Domain anda. Menarik kan? 😉 Bila anda sign up untuk web hosting service sebenarnya anda telah menyewa satu ruang di server untuk menyipan segala data-data dan fail-fail  yang diperlukan di website anda bagi memastikan ianya dapat di akses dengan jayanya.

  Jadi, anda boleh menganggap web hosting sebagai tapak untuk mendirikan rumah iaitu website anda yang beralamatkan Domain anda. Menarik kan? 😉 Bila anda sign up untuk web hosting service sebenarnya anda telah menyewa satu ruang di server untuk menyipan segala data-data dan fail-fail  yang diperlukan di website anda bagi memastikan ianya dapat di akses dengan jayanya.

Segala isi kandungan website anda tak kira lah dalam bentuk teks, gambar mahupun video dan sebagainya akan disimpan di server hosting anda. Anda boleh memilih pakej web hosting dari GHOSTEPS yang bersesuaian dengan keperluan anda dan bayaran bulanan ataupun tahunan akan dikenakan kepada anda. Namun begitu, disarankan bahawa menggunakan package yang mengikut keperluan dan dari situ anda boleh upgrade tanpa sebarang masalah.

web hosting percuma

Bezanya Web Hosting Percuma dan Web Hosting Berbayar

Kita tidak lari termasuk penulis sekali, bahawa kita suka barangan atau service yang diberikan percuma. Tapi untuk web hosting yang digunakan sebagai platform jana duit,ecommerce atau tempat penjualan ebook. Web hosting percuma adalah tempat web hosting yang sangat merbahaya dan mampu merosakkan kredibiliti website anda. Jika anda nak bina brand, jangan sesekali menggunakan web hosting percuma sebagai platform muktamad anda oleh kerana hampir 90% website yang menggunakan Hosting percuma tadi tidak dirank oleh Google mahupun Bing.

Ini adalah sebab mengapa ianya tidak dirank oleh Google mahupun Bing:-

  1. Menggunakan free domain yang tidak ada SSL. Google telah kemaskini algoritma ranking dan meletakkan website yang mempunyai SSL sahaja. Bayangkan 90%website sudah mempunyai SSL dan anda tidak mempunyai SSL, website anda dilettakkan jauh dibelakang website owner yang mempunyai SSL.
  2. Menggunakan web hosting yang tidak stabil dan mempunyai kelajuan yang membingungkan. Ini kerana Web Hosting owner perlu melakukan maintenace pada server dan ianya memerlukan kos. Oleh hal yang demikian, kami melettakkan link disini untuk anda cuba sendiri kelajuan hosting mereka berbanding ghosteps.

Web Hosting Berbayar jauh lebih baik kerana mereka menawarkan maintenance untuk web hosting anda juga customer service yang dapat membantu isu anda dengan pantas.

Cara memilih web hosting

Bagaimana untuk memilih Web Hosting?

Di Malaysia kite mempunyai pelbagai Syarikat Web Hosting yang pelbagai dan setiap syarikat web hosting mempunyai kelebihan yang tersendiri pada harga dan juga kelajuaan.

Sebelum anda memilih package anda, perkara yang perlu diberi perhatian adalah :-

  1. Jenis hosting(VPS or Shared Hosting)-VPS lebih mahal kerana maintenance kos yang tinggi namun demikian dinasihatkan bermula dengan share hosting dahulu.
  2. Bilangan Domain yang boleh dihosting-bergantung pada nisbah GB anda
  3. Jenis DATA yang ditawarkan (SSD ataupun Hardisk)-Pilih SSD
  4. Berapa GB yang ditawarkan-Yang ini boleh mengelirukan sebab penulis pernah membeli shared hosting dari Hosting dimalaysia sebanyak 100GB tapi kelajuannya sangat menghampakan.
  5. Backup Service tambahan dari Syarikat Hosting-Ini adalah tambahan service mengikut syarikat Hosting, tapi penulis memang merasakan add on ini sangat penting.
  6. Customer Service/Ticketing service yang responsive- Ini adalah service yang tersangat penting dan tanpa customer service yang resposive pasti semua pelanggan akan beralih ke product ataupun service lain.
Web Hosting Malaysia

Akhir kata, Ghosteps menawarkan service-service diatas dengan package yang anda pilih. Kami faham dan prihatin atas segala keluhan pengguna untuk membina website dan melakukan maintenance pada website tadi. Klik disini untuk mengethai cara yg lebih mendalam tentang Cara Buat Website dan Domain.

Apa yang anda tidak perlu risau ialah, anda tidak perlu pakar dalam programming pon untuk manage website anda kerana akaun hosting didatangi dengan user interface grafik untuk anda menguruskan segala aspek website anda. Anda boleh upload bermacam jenis fail sama ada HTML dan sebagainya ke server, install WordPress, akses database, dan backup website anda dengan mudah.

Selain menyediakan perkhidmatan ruang server untuk website anda, hosting provider juga selalunya akan menawarkan servis-servis lain yang berkaitan dengan website management seperti  SSL (sudah diterangkan di sebelumnya J), Email hosting, servis pembinaan laman web, developer tools, customer support service (live chat) dan banyak lagi yang termasuk dala pakej-pakej web hosting yang disediakan.

Ghosteps

Jika anda mahu memulakan perniagaan anda secara online ataupun mahu memulakan blog anda, anda boleh menyemak pakej-pakej yang kami sediakan di GHOSTEPS. Nikmati potongan 50% dari kami dengan menggunakan coupon code “GHOSTEPS”  untuk tahun pertama dari semua jenis pakej hosting dari kami (tertakluk pada terma dan syarat).

This Post Has One Comment

Leave a Reply